Odoo Felhasználói Kézikönyv - Beszerzés

A kézikönyv feltöltésén folyamatosan dolgozunk, addig is kérjük szíves türelmedet.

Odoo 16 Enterprise Edition
Az Odoo Felhasználói Kézikönyv az eYssen IT Services kizárólagos tulajdona! Bármilyen felhasználásához az Ő engedélye szükséges!
https://www.eyssen.hu

Az Odoo Felhasználói Kézikönyvet  jelenleg önszorgalomból csináljuk, melyhez örömmel veszünk bármilyen mértékű támogatást.
Nagyobb összegű támogatások: itt
Kisebb összegű magán támogatások: itt


Bevezető

Amennyiben a vállalatunkban előfordul beszerzési folyamat, tudhatjuk, hogy mennyire kulcsfontosságú ennek a folyamatnak a jó menedzselése. Az Odoo ERP rendszerén keresztül a beszerzés modulnak köszönhetően hatékonyan automatizálhatjuk a beszerzési folyamatot a vállalatunkban. A raktár modullal integrálva nyomon követhető, hogy mikor szükséges a beszállító(k)nak elküldeni a következő árajánlatot és megszervezni a beszállítást, hogy az időben megérkezzen a raktárunkba. Ez a modul sok egyéb modullal integrálva működik a leghatékonyabban, szükségünk lesz többek között a készletre, a könyvelésre, a gyártásra és még sok egyébre. Nézzük tehát, hogyan tudjuk beállítani a beszerzés modult.

Termékmenedzsment

A beszerzés modulra lépve a fenti menüsoron találunk egy termékek fült, ezen belül a termékekre kattintva az alábbi főoldal jelenik meg, ahol az összes beszerezhetőnek jelölt terméket látjuk felsorolva. A főoldalon automatikusan be van állítva a beszerezhető szűrő, így csak azok a termékek jelennek meg, amik beszerezhetőek, de ha ezt kitöröljük, akkor az összes terméket elérhetjük ezen a modulon keresztül is.

A termékek beállítását az értékesítések modulról szóló leírásban olvashatjuk a termékekről szóló fejezetben. Fontos, hogy ahhoz, hogy az itteni listában látható legyen a termék, vagyis ha ez egy beszerezhető termék, akkor a termékkonfigurációs lapon be kell jelölni a beszerezhető opciót, ezt a lenti képen láthatjuk.

A termékkonfigurációs lapon láthatunk egy beszerzés fület, ahol a modulhoz tartozó beállításokat tudjuk kezelni. 

 

Az új sor gombra kattintva megadhatunk szállítókat, akiktől a terméket megvásároljuk. Itt elsőként a beszállítót kell kiválasztani a listából vagy létrehozhatunk újat a kapcsolatokba. Ezután meg kell adni az árat és a pénznemet, majd a kiszállítás átfutási idő mezőben meg kell adni azoknak a napoknak a számát, ami alatt megérkezik a termék a raktárunkba. A beszállítói számlák rész alatt először a beszállító adóinak az értékét kell megadni, ez a termék vásárlásakor használt alapértelmezett adó mértéke lesz. Az ellenőrzési politikánál kiválaszthatjuk, hogy a megrendelt vagy az érkezett mennyiségek alapján történjen a számlák ellenőrzése. A beszerzési leírásnál megadhatunk megjegyzéseket a termékhez, amelyek a beszerzési megrendeléseknél jelenik majd meg. Amennyiben figyelmeztetéseket szeretnénk hozzáadni a termékhez, akkor azt a modul beállításainál a rendelések rész alatt a tudjuk aktiválni, ha bejelöljük a figyelmeztetések pontot, az alábbi módon.

Miután ezt aktiváltuk, a termékkonfigurációs lap beszerzés fül alatt megjelenik egy új lehetőség az alább látható helyen és módon, ahol kiválaszthatjuk, hogy nincs üzenet, figyelmeztetés vagy blokkoló üzenet legyen, ez utóbbi kettő esetében meg kell adnunk a megjelenítendő szöveget.


Beszállítói menedzsment

Amennyiben a vállalatunkban előfordulnak beszerzési termékek, fontos, hogy a beszállítókat nyilvántartsuk a rendszerben, így a termékekhez hozzá tudjuk kötni őket, illetve bármikor el is tudjuk érni őket egy kattintásra. A beszerzés modul főmenüjében kattintsunk az alábbi képen látható helyen a beszállítók almenüre, ezután az alábbi oldal jelenik meg a korábban beállított beszállítók listájával. Itt tudunk szűrni, csoportosítani, illetve csak a kedvenceket megjeleníteni, de választhatunk a kanban és a lista nézet közül is (jelen esetben a kanban nézetet láthatjuk).


Kanban nézetben látható a beszállító neve, a címe és az e-mail címe, illetve ha hozzáadunk címkéket, meetingeket, lehetőségeket, beszerzéseket, egyéb dolgokat, akkor ezeknek is megjelenik a száma az alább erre láthatunk egy példát.


Itt a 36 Kft.-nél egy ajánlatkérés már kiállításra került, illetve két címke is hozzá lett adva, a kiegészítők és a hosszú szállítási idő elnevezésű címkék. Amit még láthatunk, hogy mindegyik beszállítóhoz a jobb alsó sarokban egy óra ikonnal beütemezhetünk tevékenységet. Erre a gombra kattintva az alábbi felugró ablak fog megjelenni. Ennek köszönhetően egyszerűen beütemezhetünk például meetinget vagy hívást az adott beszállítóhoz. A tevékenység típusánál a megadott listából kell kiválasztani a nekünk megfelelőt, majd írhatunk róla egy rövid összefoglalót, például, hogy miről szóljon a meeting, majd megadhatjuk a dátumot és végül hozzárendelhetjük a résztvevőket.


A beszállítók lista nézetében egyéb lehetőségekkel találkozunk. Itt alapból több adat jelenik meg a képernyőn, látható például a telefonszám, a megadott értékesítő, illetve egyéni beszállító esetén a hozzárendelt vállalat (amennyiben van ilyen). Viszont az alábbi képernyőképen látható jobb felső sarokban lévő ikonnal megjeleníthetünk még egyéb adatokat és így testre szabhatjuk a főoldalunkat. A szűrés, csoportosítás és kedvencek megjelenítése funkciók itt is ugyanúgy elérhetőek.


Az új gombra kattintva létrehozhatunk új beszállítókat, most nézzük meg ennek a folyamatát. A gombra kattintva az alábbi oldal jelenik meg, ahol elsőnek ki kell választanunk, hogy egy személyről, vagy vállalatról van szó, majd meg kell adnunk a mezőkben a megfelelő adatokat, mint például név, cím, telefonszám, e-mail cím és így tovább.

Amit itt fontos tárgyalni, hogy láthatunk hasznos, úgynevezett okos gombokat a beszállító adatai fölötti sorban. Ezek azt segítik, hogy a beszállítóhoz hozzárendelt minden találkozót, lehetőséget, értékesítést és még sok más dolgot innen elérve is nyomon tudunk követni. Ennél a cégnél például már létrehoztunk egy beszerzési árajánlatot, amit elérünk, ha rákattintunk a beszerzések gombra.

Látható még egy művelet gomb is az oldalon, ahol lehetőség van az archiválásra, duplikálásra, törlésre, SMS küldésére, letöltésre, adatvédelmi keresésre, portál hozzáférés biztosítására és automatikus fizetési emlékeztetők feldolgozására.

Beszállítói árlisták

Az árlistáknak köszönhetően meghatározható, hogy egy adott szállító, egy adott időszakra vonatkozóan egy bizonyos termékre milyen árat számol fel, és amikor megvásároljuk a terméket, akkor a rendszer automatikusan azt az árat számolja fel, ami akkor aktuális. A beszállítói árlistákat a beszerzés modul alább látható helyén érjük el.


Ekkor egy listát láthatunk, ahol a korábban már létrehozott és konfigurált árlisták vannak a beszállító, a termék, a vállalat, a mennyiség, a mértékegység, az ár és a pénznem szerint felsorolva. A fenti képen kanban nézetben látjuk a felsorolást, itt kevesebb adat látszódik egyből a képernyőn, de lehetőség van lista nézetre is váltani, ez az alábbi módon fog kinézni. Itt a jobb felső sarokban lévő ikonnal még egyéb adatokat is meg tudunk jeleníteni, így testre szabhatjuk a nézetet.


Az új gombra kattintva létrehozhatunk új árlistát, ekkor az alábbi oldal jelenik meg.


Itt meg kell adnunk elsőnek a beszállítóra vonatkozó adatokat, először kiválasztjuk a beszállítót, majd megadni a beszállítói terméknevet, a termékkódot, végül pedig a kiszállítás átfutási idejét. A beszállítói terméknév az a név, ami nyomtatásra kerül az ajánlatkéréseken, amennyiben a belső megnevezést akarjuk használni, akkor ezt hagyjuk üresen. A beszállítói termékkód ugyanígy működik. A kiszállítás átfutási ideje a termék beszerzési rendelésének visszaigazolása és az áruk raktárépületbe beérkezése közt eltelt idő napokban kifejezve, ennek automatikus kiszámításához használhatjuk az ütemezőt.

Az árlistára vonatkozó adatoknál meg kell adnunk a terméket, majd a termékváltozatot, amit hogyha nem állítunk be, akkor az ár a termék összes változatára érvényes lesz. Ezek után a mennyiséget, majd az egységárat kell megadni, ez utóbbi a termék beszerzési ára lesz. Az érvényesség mezőben a beszállítói ár kezdő és befejező dátumát kell megadni, vagyis hogy mettől meddig érvényes az árlista. A vállalatot pedig a megfelelő mezőben kell kiválasztani. A mentés gombbal pedig mentésre is kerül az árlista.

Ajánlatkérések

Az Odoo beszerzés modulja lehetővé teszi számunkra, hogy árajánlatokat állítsunk ki a szállítóknak, így egyszerre több beszállítónak is láthatjuk az ajánlatát és ennek köszönhetően ki tudjuk választani a legjobb szállítót a beszerzésünkhöz. Az árajánlatokat a beszerzés modulon belül egy külön platformon láthatjuk, ezt az alábbi helyen tudjuk elérni.


A korábban létrehozott és konfigurált ajánlatkéréseket egy lista nézetben látjuk felsorolva, de választhatunk kanban, pivot, grafikon, naptár és tevékenység nézetek közül is, illetve mindet szűrhetjük, csoportosíthatjuk és lecsökkenthetjük csak a kedvencekre a megjelenítést. A lista nézetben a hivatkozási szám, a beszállító, a vállalat, a vevő, a rendelés határideje, a tevékenységek, a forrás dokumentum, az összeg és az állapot szerint látjuk felsorolva az ajánlatokat. A már korábban is említett, a megnevezések végén lévő ikonnal megjeleníthetünk még egyéb mezőket is a felsorolásban és ezzel lehetőséget kapunk a nézet testre szabására.

Ami korábban még nem nagyon fordult elő egy platformon se, az a képernyő felső részén, a felsorolás feletti ablak, itt ugyanis egy összesítést látunk az árajánlatokról, bal oldalt először az összes ajánlatra vonatkozó, majd pedig a saját ajánlatokra vonatkozó adatokat. Jobb oldalon az átlagos rendelési értéket, a beszerzési átfutási időt, az elmúlt hét napban beszerzettek összegét és az elmúlt hét napban elküldött ajánlatkérések számát láthatjuk.

Minden ajánlat előtt van egy csillag jel, amit bejelölve az adott árajánlatot kedvencnek jelölhetjük, de ezt elérjük az árajánlat létrehozására és konfigurálására szolgáló ablakban is.


Az új árajánlat létrehozásához kattintsunk az új gombra, ekkor a fenti oldal jelenik meg. A beszállítók létrehozásáról egy korábbi részben beszéltünk, itt a megfelelő mezőben a korábbiak alapján beállított beszállítók közül választhatunk. A beszállítói hivatkozás mezőben a beszállító által küldött vásárlói megrendelés vagy licit ajánlati hivatkozás. Ezt a rendszer főként összeegyeztetésre használja, mikor beérkezne az áruk, ugyanis ezek a referencia hivatkozások rá lesznek írva a beszállító által kitöltött és az áruhoz kapcsolt szállítói levélre. Következik a beszerzési megállapodás, majd a pénznem megadása, majd a rendelés határideje, ami meghatározza, hogy mennyi időn belül kell visszaigazolni az árajánlatot és beszerzési rendeléssé alakítani. A várható érkezés a szállító által ígért szállítási dátum, ennek a megerősítését kérheti a szállítótól a visszaigazolás kérése mező bejelölésével. A szállítás ide mező meghatározza, hogy a szállítás milyen módon, vagyis hova történjen. Ez a mező csak akkor érhető el, ha a raktár beállításainál a tárhelyek lehetőség be van kapcsolva.

A termékek fül alatt hozzáadhatjuk a termékeket, amiket szeretnénk megvásárolni a beszállítótól. Itt elsőnek kiválasztjuk a terméket, majd megadunk különböző információkat hozzá, például egy leírást a termékről, a mennyiséget és mértékegységet, majd a csomagolási mennyiséget és a csomagolást, ezután az egységárat, az adókat és a részösszeget. Végül a felsorolás alatt megjelenik az összesen mezőnél a végösszeg.

Az egyéb információ fül alatt megadhatunk további információkat az árajánlattal kapcsolatban, ez a rész az alábbi módon néz ki.


A megfelelő mezőkben kiválaszthatjuk a vevőt, illetve a vállalatot, ezután pedig a forrás dokumentumot kell kiválasztani. A nemzetközi kereskedelmi feltétel mezőben az előre definiált üzleti feltételeket tudjuk megadni, melyeket a cég a nemzetközi ügyleteknél használ. A megfelelő mezőkben hozzá kell adnunk a fizetési feltételeket és a pénzügyi pozíciót is.

A harmadik fül, az alternatívák, az alább látható módon kell, hogy megjelenjen.


Ez a funkció egy újdonság az Odoo 16-os verziójában. Amennyiben ezt beállítjuk, akkor a rendszer automatikusan létrehoz árajánlati felhívást úgy, hogy alternatív ajánlatkéréseket ad hozzá a különböző szállítókhoz. Ennek köszönhetően biztosan a legjobb áron tudunk a termékekhez jutni, ugyanis az is előfordulhat, hogy az egyes termékeket más-más szállítótól rendeljük meg. Kattintsunk a create alternative gombra, ami után az alábbi felugró ablak jelenik meg.


Itt kiválaszthatjuk, hogy melyik beszállítóval akarjuk összehasonlítani a termékeket, ha pedig a copy products opciót engedélyezzük, akkor az eredeti beszerzési rendelések termékmennyiségei másolhatóak lesznek. Ha elmentjük, akkor már látszódni is fognak az alternatívák listái, így összehasonlíthatjuk a lehetőségeket.

Ha mindent beállítottunk, amire szükségünk van, kattintsunk a mentés gombra, a küldés e-mailben gombbal pedig elküldhetjük az árajánlatot az adott beszállítónak. Az e-mail sablonoknak köszönhetően a levelet a rendszer automatikusan kitölti. Jelen esetben ez az e-mail a lenti képen látható módon fog kinézni, természetesen ez testre szabható, erről az értékesítés modulban olvashat.


A küldés gombra kattintva a szállító meg is kapja az árajánlatot, illetve a rendszer áthelyezi az árajánlatunkat árajánlatkérés szakaszból árajánlat elküldve szakaszba.

Az árajánlat törléséhez kattintsunk a mégse gombra, a nyomtatáshoz az ajánlatkérés nyomtatása gombra, ekkor az alábbi konfigurációs ablak jelenik meg, amivel beállíthatjuk, hogy hogyan nézzen ki a kinyomtatott dokumentumunk.


Az e-mail újraküldése gombbal pedig a rendszer újra elküldi a korábban is elküldött e-mailt, ha az valamiért nem érkezett meg a címzetthez, esetleg elveszett.

Beszerzési rendelések

Az ajánlatkérés létrehozása után elküldjük azt a szállítónak, hogy el tudja fogadni. Ezután az ajánlatkérést átalakíthatjuk beszerzési rendeléssé, ezeknek a listáját és kezelését az Odoo-ban egy külön platformon találjuk, amit az alábbi helyen érünk el.


Ez az oldal egészen hasonló az árajánlatkérések platformjához, itt is megjelenik a hivatkozási szám, majd a megerősítés dátuma, a beszállító, a vállalat, a vevő, a beütemezett tevékenységek, a forrás dokumentum, a végösszeg, a számlázás állapota és a várható érkezés szerint látjuk felsorolva a beszerzési rendeléseket. Itt is többféle nézet, szűrési és csoportosítási lehetőség közül választhatunk, hogy a lehető legjobban testre tudjuk szabni a felületet. A bal felső sarokban látható új gombbal tudunk beszerzési rendelést létrehozni, mivel ekkor elsőként egy árajánlatot kell létrehozni, így ennek konfigurálását a beszerzés modul megfelelő fejezetében olvashatjuk. Ahhoz, hogy egy árajánlatot beszerzési rendeléssé alakíthassunk, menjünk egy már elkészített árajánlatra és kattintsunk a rendelés megerősítése gombra.


Ezután az árajánlat a fenti módon beszerzési megrendelés státuszba kerül és így a korábban mutatott beszerzési rendelések listájából érjük el a rendelést. Itt lehetőségünk nyílik a termékek átvételére, elküldeni a beszerzési megrendelést e-mailben, létrehozni a számlát, a mégse gombbal törölni a rendelést és végül zárolni. Ez utóbbi azt a célt szolgálja, hogy amíg zárolva van az adott megrendelés, addig nem szerkeszthető, ez akkor jelenik meg, ha a beállításoknál aktiváljuk a jóváhagyott rendelések zárolása opciót. Ezt a zárolás után megjelenő feloldás gombbal tudjuk feloldani.

A termékek átvétele gombbal lehetőségünk nyílik a termékek átvételének folyamatát is a rendszerben kezelnünk. Amikor a beszállító megérkezik a termékekkel a megadott helyre, a termékek átvétele közben rákattintva erre a gombra megjelenik egy új oldal, ahol a beérkezendő küldeményeket és részleteit látjuk az alábbi módon.


Itt beírhatjuk, hogy mennyi termék érkezett meg, így számon tudjuk tartani, ha esetleg nem érkezett meg minden termék a raktárunkba. Az adatokat a rendszer a beszerzési rendelésből veszi át, kivéve a kész mezőt, ugyanis ide nekünk kell felvinnünk, hogy mennyi termék érkezett meg ténylegesen. A jóváhagyás gombbal elmenthetjük a rendelés állapotát, amennyiben minden termék megérkezett, úgy átkerül a kész fázisba a megrendelésünk.

Szállítói számlák

A beszerzési megrendelés egyik fontos lépése a szállítói számlák pontos kiállítása. A beszállítónak történő fizetést az Odoo-ban egyszerűen tudjuk adminisztrálni és a rendszer ez alapján generál egy szállítói számlát. Mivel ezeket a számlákat a különböző vállalati szabályok szerint kell létrehoznunk, ehhez be kell kapcsolnunk a számla ellenőrzését, hogy a rendelt vagy az érkezett mennyiség szerint történjen a számlázás. Ezt a beszerzés modul beállításainál az alábbi helyen tudjuk beállítani.


Az itt megjelölt ellenőrzési forma fogja meghatározni, hogy a termékek megérkezése előtt vagy az átvétel után kell kifizetni a rendelést. Miután ezt kiválasztottuk, minden újonnan létrehozott termékre ez a szabály lesz érvényes, de ez módosítható egyenként a termékek konfigurációs ablakában az alábbi képen jelölt helyen és módon.


Ezzel tehát minden termék számlázási szabályát közvetlenül szabályozhatjuk. Nézzük, hogy hogyan tudjuk létrehozni és kifizetni a szállítói számlákat a rendszeren belül.

Az alábbi képen a beszerzési rendelésnek azt az állapotát látjuk, mikor már megérkeztek és át is vettük a termékeket és ezeket az adatokat fel is vittük a jelen lapra, ekkor megjelenik egy számla létrehozása gomb, amire kattintva tudjuk létrehozni a szállítói számlát.


Miután rákattintottunk, az alábbi új oldal jelenik meg, ahol a szállítói számla tervezetét látjuk. Itt elsőként a beszállító adatait, majd a számla adatait látjuk, a számlasorok fül alatt pedig a termékek felsorolása található meg.


Amennyiben minden adatot ellenőriztünk és beállítottunk mindent, akkor kattintsunk a megerősítés gombra, ekkor a számla átkerül piszkozat státuszból beküldött státuszba, ha pedig megtörténik a fizetés és a kiegyenlítés rögzítése gombbal rögzítjük a kifizetést, akkor fizetett státuszba kerül a számla.

Beszerzési megállapodások

Folyamatban...

Figyelmeztetések

Az Odoo-ban lehetőségünk nyílik figyelmeztetéseket vagy blokkoló üzeneteket beállítani a szállítókra vagy termékekre, ezt akkor használhatjuk, ha egy adott szállító vagy termék esetében problémákba ütközünk. Ezt a funkciót a beszerzés modul beállításainál az alábbi helyen tudjuk aktiválni.


Miután bejelöltük, kattintsunk a mentés gombra, hogy elmentsük a módosításokat a beállítások lapon. Amikor rámegyünk egy beszállítóra, akkor a belső jegyzetek fül alatt, az alábbi helyen tudjuk hozzáadni a figyelmeztetéseket, ha pedig egy termékhez szeretnénk figyelmeztetést hozzáadni, akkor azt a beszerzés fül alatt tudjuk megtenni. Az alábbiakban egy beszállítóhoz adunk hozzá figyelmeztetést, de a termékhez való hozzáadása is hasonlóan történik.


Láthatjuk, hogy két esetben tudunk figyelmeztetést küldeni, az értékesítési rendelésen és a beszerzési rendelésen, ezen belül pedig három lehetőség közül választhatunk, alapértelmezetten a nincs üzenet opció lesz kiválasztva, ugyanis ilyenkor értelemszerűen nem jelenik meg semmilyen üzenet. Amennyiben valamilyen nehézség merül fel a szállítónál, küldhetünk figyelmeztetést az esetlegesen felmerülő problémáról, a blokkoló üzenet opcióval pedig blokkolhatjuk a műveletet. A termékeknél is ugyanebből a három lehetőségből választhatunk.

3 irányú egyeztetés

Az Odoo-nak ennek a funkciójával meggyőződhetünk arról, hogy csak azokat a szállítói számlákat fizessük ki, amik a mi címünkre megérkeztek, ugyanis előfordulhat, hogy már a termékek megérkezése előtt kapunk szállítói számlát a szállítótól. Azonban lehetőségünk van a fizetést a termékek kiszállítása után teljesíteni és ebben segít az Odoo 3 irányú egyeztetés funkciója, mert segít megadni, hogy ki kell-e fizetnünk egy adott számlát vagy sem.

Azért nevezzük 3 irányú egyeztetésnek, mert a rendszer összehasonlítja a beszerzési megrendelésen, a szállítói számlán és a számlán szereplő információkat egymással, így megakadályozhatjuk, hogy pontatlan vagy hamis szállítói számlákat fizessünk ki.

Nézzük, hogyan működik ez a gyakorlatban, elsőként a beszerzés modul beállításainál az alábbi helyen aktiváljuk a 3 irányú egyeztetés funkciót.


Fontos, hogy ezt a funkciót akkor tudjuk aktiválni, ha a számla ellenőrzése érkezett mennyiségre van beállítva.

Miután aktiváltuk, hozzunk létre egy új beszerzési rendelést, majd a számla létrehozásakor az egyéb információ fül alatt megjelenik az alábbi mező, a should be paid névvel, ahol három lehetőségünk van: igen, nem és kivétel.


Az igen lehetőség azt jelenti, hogy kiszállításra került(ek) a termék(ek) és ki is kell fizetnünk a számlát. A nem azt jelenti, hogy a termék(ek)et nem szállították még ki és így nem is kell a számlát kifizetnünk. A kivétel lehetőség azt jelenti, hogy eltérést talált a rendszer a megrendelt, a számlázott és az átvett mennyiségek között.

Közvetlen szállítás (Dropshipping)

A kiszállításnak az egyik legkényelmesebb módja a közvetlen szállítás, ugyanis ekkor nem kell készletet fenntartanunk. Ennél a módszernél a termék(ek)et a szállítótól közvetlenül a vásárlóhoz küldünk, ezzel se raktárra, se leltárra nem lesz szükségünk, ami előnyös lehet a kiskereskedők számára.

Elsőként a beszerzés modul beállításainál aktiváljuk a közvetlen szállítás lehetőséget az alábbi módon és helyen.


Miután aktiváltuk ezt, az adott termék konfigurációs lapján az útvonalaknál tudjuk kiválasztani, hogy dropship módszerrel kerüljön kiszállításra a termék. Ezt az alábbi képen megjelölt helyen találjuk.


A különböző útvonalakat a leltár modulban tudjuk kezelni, így egyéb útvonalakat ott tudunk hozzáadni. Ezután az értékesítések modulban egy új értékesítési megrendelés létrehozása és megerősítése után a beszerzés okos gombbal tudjuk megjeleníteni az újonnan generált beszerzési rendelést az alábbi helyen.


Ezután az alábbi oldal jelenik meg és az alábbi helyen látjuk a szállítási módot, a cím pedig a vevő címe lesz. Ezután ha visszaigazoltuk a rendelést, a termékek közvetlenül a vevőhöz fognak érkezni.


Amikor a rendelés megerősítése gombra kattintunk, a jobb felső sarokban megjelenik egy dropship gomb, ez tulajdonképpen a szállítólevélre fog irányítani minket, amit a termékek átvételekor kell kitöltenünk.

Egy utolsó beállítási lehetőség maradt a beszerzés modulban, ehhez menjünk a modul beállításaira, ahol látunk egy purchase order approval lehetőséget. Itt megadhatunk egy olyan minimális összeget, ami feletti rendeléseket nem fogadhat el más, csak a menedzser.

Kimutatás

Az Odoo 16 beépített jelentéskészítő funkciójának köszönhetően egyszerűen le tudjuk hívni a rendszerből az egyes modulokra vonatkozó kimutatásokat, ezzel pedig nyomon tudjuk követni a vállalatunk fejlődését. Többek között éves, havi vagy napi jelentéseket is létre tudunk hozni a számunkra releváns adatokról. A beszerzés modul kimutatás funkcióját az alábbi képernyőképen látható módon érjük el.


Miután megnyitottuk a kimutatás platformot, az alábbi oldal fog megjelenni, ami a beszerzés modul kimutatásainak a kezdőoldala.


Itt választhatunk az oszlop-, a vonal-, a torta- és a halmozottdiagram között, illetve beállíthatjuk növekvőre vagy csökkenőre, valamint a megjelenítés lehet grafikon vagy pivot, jelen esetben az előbbit látjuk. A mérőszámok beállításával testre szabhatjuk, hogy mi alapján szeretnénk elkészíteni a kimutatásunkat, a szűrők, a csoportosítás, az összehasonlítás és a kedvencek funkcióval pedig tovább alakíthatjuk a jelentésünket.


A fenti képen a pivot nézetet láthatjuk, ekkor egy táblázatban látjuk az adatokat, ahol a szűrés, csoportosítás, összehasonlítás és a kedvencek funkció ugyanúgy elérhető, viszont a diagramok helyett a tengelyek megcserélése, az összes kibontása és az xlsx fájl letöltése gombok jelennek meg. A tengelyek mellett megjelenő plusz ikonnal bővíthetjük a táblázatot.

Ezzel megismertük a beszerzés modul minden tulajdonságát, így már a gyakorlatban is ki tudjuk használni a rendszer adta lehetőségeket.