Projektmenedzsment





Odoo Felhasználói Kézikönyv - Projektmenedzsment

A kézikönyv feltöltésén folyamatosan dolgozunk, addig is kérjük szíves türelmedet.

Odoo 16 Enterprise Edition
Az Odoo Felhasználói Kézikönyv az eYssen IT Services kizárólagos tulajdona! Bármilyen felhasználásához az Ő engedélye szükséges!
https://www.eyssen.hu

Az Odoo Felhasználói Kézikönyvet  jelenleg önszorgalomból csináljuk, melyhez örömmel veszünk bármilyen mértékű támogatást.
Nagyobb összegű támogatások: itt
Kisebb összegű magán támogatások: itt


Bevezető

Ahhoz, hogy a beütemezett projektjeinket hatékonyan és szervezetten tudjuk elvégezni, szükségünk lesz egy megfelelő projektmenedzsment rendszerre. Az Odoo projekt moduljának segítségével tervezni és szervezni tudjuk a projektjeinket, majd követhetjük az előrehaladásukat, rögzíthetjük a munkaidő-nyilvántartásokat és az elkészült projektek számlázását is elkészíthetjük. A projekteket felhasználókhoz oszthatjuk, szakaszokba rendezhetjük és mérföldeket is rendelhetünk hozzá, így egyszerűen nyomon követhetjük őket.

Az Odoo alkalmazások modulján belül tudjuk telepíteni a projekt modult, ezután pedig a főoldalról tudjuk elindítani a projekt modult, ekkor a modul főoldala jelenik meg az összes projektünkkel egy kanban nézetben, de ezt a jobb oldalon átválthatjuk listanézetre is.


Minden projektnél látszódik a beütemezett dátum, az értékelések, a projekten belüli feladatok száma, a mérföldkövek és a munka befejezéséhez hátralévő órákat. Az egyes projekteket megjelölhetjük színekkel a projekteken belül a jobb felső sarokban található 3 pont rákattintásakor felugró menüben. Ennél a menünél lehetőség van még kimutatást megjeleníteni a kiosztott feladatokról és egyéb beállításokat is itt érünk el. A csillag bejelölésével kedvencnek jelölhetjük az adott projektet, ezeket a kedvenceket az oldal felső részén a kedvenceket kiválasztva tudjuk megjeleníteni, de lehetőségünk van a projektek szűrésére és csoportosítására. A projekteknél találhatunk még egy óra ikont is, amire kattintva beütemezhetünk tevékenységet a projekthez.

Új projekt létrehozása

Az új gombra kattintva létrehozhatunk egy új projektet, ekkor az alábbi felugró ablak jelenik meg, ahol meg kell adni a projekt adatait.


Először a projekt nevét kell megadnunk, majd három aktiválható mező van, a billable (vagyis számlázható), a munkaidő-nyilvántartások és a tervezés. Az elsőt akkor kell bejelölnünk, ha a projektet ki szeretnénk számlázni az ügyfeleknek, a munkaidő-nyilvántartás az egyes feladatoknál eltöltött munkaidő naplózására szolgál, a tervezés aktiválásával pedig megtervezheti az erőforrásait az egyes projektfeladatokra. Az utolsó lehetőségnél megadhatunk egy e-mail álnevet, ami e-mail címre leveleket kaphat a projekttel kapcsolatban.

Miután létrehoztuk a projektet, a kezdőlapon az adott projektre kattintva megjelenik az alábbi oldal, ahol a projekthez beállíthatunk szakaszokat és megadhatunk hozzá feladatokat.


A szakasz megadásához írjuk be a szakasz nevét a + szakasz gombra kattintva. A szakaszon belüli fogaskerék ikonra kattintva tudjuk a szakaszt behajtani, szerkeszteni, törölni, az alatta lévő feladatokat archiválni és visszaállítani az archivált elemeket. A + ikon segítségével hozzáadhatunk új feladatot egyből az adott szakaszhoz, vagy az új gombbal, ekkor ez az igény szakaszba kerül. Előbbi esetében meg kell adnunk a feladat nevét és a megbízott személyt, majd egyéb adatok megadásához kattintsunk a szerkesztés gombra, ekkor az alábbi oldal jelenik meg. Ha az új gombbal hozunk létre új feladatot, akkor egyből ez az oldal jelenik meg.


A megfelelő mezőkben hozzá tudunk adni mérföldkövet, ami azt a célt szolgálja, hogy ha az adott mérföldkövet teljesítjük, akkor az egy automatikus számlázási folyamatot indít el az Odoo-ban. Ezt külön engedélyezni kell a beállítások alatt. A megfelelő mezőkben hozzárendelhetünk megbízott személy(eke)t, megadhatjuk az ügyfelet és az értékesítési rendelési tételt, ugyanis a számlázás ezen sor és a munkaidő-nyilvántartás alapján fog történni. Megadhatunk még határidőt, amikorra a feladatot tervezzük lezárni, illetve hozzáadhatunk címkéket, így a későbbiekben könnyebben szűrhetünk a feladatokra.

Az Odoo 16 egyik újítása, hogy az Add a Property gombbal hozzáadhatunk tetszőlegesen új mezőket a feladathoz, így teljesen testre szabhatjuk a felületet az alábbi felugró ablak segítségével. Itt egyszerűen csak meg kell adnunk a mező elnevezését, a típusát és az alapértelmezett értéket, ha van ilyen.


A leírás fül alatt meg tudunk adni egyéb, hosszabb információkat a feladathoz.

Mielőtt folytatjuk a feladat beállítását, menjünk át a konfiguráció főmenü beállítások opciójára. Ez az alábbi módon néz ki a projekt modul esetében.


Itt lehetőségünk van először az alfeladatok opciót aktiválni, ekkor a feladatnál megjelenik egy alfeladatok fül, ahol hozzáadhatunk és szerkeszthetünk részfeladatokat az adott feladathoz. Ezután az ismétlődő feladatok opciót tudjuk aktiválni, ami akkor jó, ha egy feladatot rendszeresen időközönként meg akarunk ismételni. A feladat alatt megjelenik egy új fül, az időszakos, ami az alábbi módon fog kinézni.


Miután bepipáljuk az időszakos opciót, megjelenik egy időpont-választó, itt megadhatjuk az ismétlődés gyakoriságát, illetve, hogy meddig tartson az ismétlés. 

A következő opció a Task Dependencies (magyarul feladatfüggőség), ez a funkció segít az elvégzendő feladatok sorrendjét meghatározni, ha ezt aktiváljuk, akkor megjelenik egy új fül, a blokkolta névvel, a feladat alatt. Itt tudunk blokkolni egy feladatot, ha egy másikat előtte akarunk végrehajtani, ugyanis bizonyos projektek esetében fontos, hogy megadjuk a feladatok végrehajtásának sorrendjét.

A munkaidő-nyilvántartások opció engedélyezésével nyomon követhetjük és dokumentálhatjuk a projektre fordított munkaidőt. A feladat oldalán levő fenti indítás gombbal elindíthatunk egy időzítőt, így a rendszer önállóan számolja a munkával eltöltött időt és a leállítás gombbal fel is jegyzi a megfelelő fül alá. Amikor mindent beállítottunk, az indítás gomb mellett megjelenhetnek még intelligens gombok, amiken belül elérjük például a dokumentumokat vagy az alfeladatokat egy listában.

A munkaidő időzítője az alábbi képen látható módon néz ki elindítás után. Lehetőség van a szüneteltetésre és leállításra. Előbbi akkor hasznos, ha például egy telefonhívás miatt meg kell szakítanunk a munkát vagy elmegyünk ebédszünetre, de utána ugyanezzel a feladattal szeretnénk folytatni a munkánkat. Az utóbbit akkor használjuk, ha ideiglenesen vagy véglegesen végeztünk a feladattal, ekkor a munkaidő-nyilvántartások fül alatt megjelenik egy új sor az adott idővel, itt megadhatunk leírást, amivel nyomon tudjuk követni, hogy mit teljesítettünk már a feladatból.


Eddig a projekt modul projektek főmenü alatt dolgoztunk, de van még egy fontos menüpontunk, a feladataim. Ez alatt látjuk a hozzánk rendelt feladatokat szakaszokba rendezve az alábbi módon. 


Itt lehetőségünk van szűrni és csoportosítani a feladatokat, illetve szinte az összes megjelenítési mód közül választhatunk, alapértelmezetten a kanban nézetben jelenik meg a felület, de be lehet állítani lista, gantt, naptár, térkép, pivot, grafikon és tevékenység nézetet is.

A kimutatás főmenü itt is elérhető, mint az Odoo többi moduljában is, itt az adott modulra vonatkozó kimutatásokat láthatunk, amiket szükség szerint beállíthatunk és szerkesztetünk.

A konfiguráció főmenü alatt érjük el a korábban említett beállítások almenüt, illetve innen is elérhetőek a projektek. A project stages almenü alatt beállíthatjuk a projekteknél látható szakaszokat; ez akkor válik lehetővé, ha a beállítások alatt aktiváltuk a project stages opciót. A címkék alatt létrehozhatunk címkéket, amiket a projektekhez tudunk rendelni; a tevékenység típusainál pedig az alapértelmezettek mellé létrehozhatunk új tevékenység típusokat.